Kategoriat
Kirjoituksia

Synnymme tähän maailmaan rakkauden olentoina

Tänä pandemian värittämänä aikakautena tuo väittämä vaikuttanee melko vieraalta. Tunteistamme eniten eetteriä tällä hetkellä täyttää pelko. Tuo pelko ilmenee jopa vihana toisia kohtaan. Kun mielemme täyttää pelko, emmekä sitä huomaa, alamme välittömästi reagoimaan tuohon tuntemukseen. Pelko on hyödyllinen työkalu ja olennainen selviytymisellemme. Ongelmia aiheutuu siinä vaiheessa kun renki hyppää isännän paikalle.

Kenellekään meille ei ole missään vaiheessa opetettu, miten pysymme kartalla tunteistamme ja ajatuksistamme. Meille on pienestä pitäen opetettu vain miten tehdä ja hankkia sekä saavuttaa enemmän. Kilpailullisia viettejämme on ruokittu ja viritelty äärimmilleen. Vasta nyt ollaan herätty siihen, että myös myötätuntoa ja rakkaudellisuutta voidaan opettaa, sillä kaikille tuota ei suoda pienestä pitäen kotona. Me ihmiset synnymme tähän maailmaan rakkauden täyttäminä ja rakkautta kumpuavina olentoina. Elämän virran uomassa luoviminen vaan saattaa aiheuttaa sen, että tuo rakkaus peittyy suojamuureilla, että tuo meidän sisäinen rakkauden lähde ehtyy jos sitä hokee liiaksi tai osoittaa muille. Alamme suojelemaan itseämme ja paradoksaalisesti tuo suojaus alkaa myös eriyttämään meitä muista ja ennen pitkää johtaa jopa sairauksiin.

Psykologian professori Richard Davidson puhuu sisäsyntyisestä perustavanlaatuisesta hyvyydestä, jota on tutkimuksilla havaittu olevan jo kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla. Silmänseurantalaitteilla tutkittaessa vauvat kohdistavat katseensa mieluiten videoihin, joiden sisältö on altruisista vihamielisten videoiden sijaan. Ennen ajatettelevan ja dualismista elävän ajattelevan mielemme kehittymistä tietoisuutemme on siis hyvyyden ja rakkauden täyttämää. Ja tätä meidän ei tulisi koskaan unohtaa.

Siksi meidän kannattaa ajoittain vain pysähtyä hetkeksi, ottaa vaikka vain pieni hetki aikaa itsellemme ja tunnustella, mitä sisältämme löytää ja kenties voimme löytää tuon rakkauden sisältämme jos se on meiltä päässyt unohtumaan. Sen päällä voi olla kerros pelkoa, vihaa tai surua, mutta kun niillekin tunteille antaa sijaa ja ne tunnistaa, ne pyyhkäisevät yli kuin aallot ja niiden jälkeen jäljelle jää aina vain rakkaus. Me voimme harjoittaa rakkaudellisuuttamme ja voimistaa sitä rakkauden salitreenillä.

Yksi parhaista rakkauden salitreenin perusliikkeistä on anteeksiannon leuanveto. Anteeksiannon voima on rajaton ja tästä löytyy mitä huikeimpia ja hienompia tarinoita. Uskon kuitenkin, että kyetäksesi anteeksi antamaan muille, sinun tulee pystyä antamaan anteeksi ensin itsellesi. Antaa anteeksi, ettet saavuttanut jotain kuvittelemaasi. Antamaan anteeksi virheistäsi tai huonosta tilanteestasi tai olostasi tässä hetkessä. Jos huomaat vihan tunnetta tai voimakasta kritiikkiä itseäsi kohtaan, voi kyseessää olla anteeksiantamisen paikka. Tuo anteeksianto päästä sinut eteenpäin elämässäsi, avaa rakkauden hanat ja tuo voimaa koettelemuuksiin sekä mahdollisuuden oppia virheistäsi. Anteeksianto muistuttaa myös, että synnymme tähän maailmaan kaikki rakkauden täyttäminä olentoina.