Kategoriat
Kirjoituksia

Kärsimys kevenee, kun sitä kannattelee yhdessä – Ole myötätuntoinen todistaja

Läheisen kärsimys voi tuntua meille vielä sietämättömmältä kuin omamme. Meille saattaa nousta välittömästi impulssi auttaa tai korjata. Noin reagoimalla tilanne usein kuitenkin vain pahenee. Miten tuollaisessa tilanteessa sitten kannattaisi toimia? Yksi toimiva keino on olla MYÖTÄTUNTOINEN TODISTAJA:

  • Jos et tiedä, mitä sanoa, älä huoli. Ole vain rehellinen. Varmista vain, että toinen tietää sinun olevasi läsnä. “En osaa oikein sanoa mitään. En tiedä, mitä sanoisin. Mutta olen tässä.”
  • Kärsimystä ei aina voi korjata. Ongelman korjaaminen saattaa vain pahentaa tilannetta. Paras apu, jonka voit tarjota on läsnäolosi.
  • Empatia on paras työkalusi. Huomaatko, miltä toisesta tuntuu? “Vaikutat surulliselta?” Osaatko tulkita toisen eleitä ja ilmeitä?
  • Tunne myös omat tunteesi. Kun toisella on kärsimystä saattaa se nostaa sinussa myös kaikenlaisia tunteita pintaan, epämukaviakin. Älä tukahduta näitä, huomaa ne ja tunne ne. Anna niiden tulla, anna niiden olla ja anna niiden mennä.
  • Keskity ymmärtämään toista. Kysy miten hän voi, miltä hänestä tuntuu, mitä hän tarvitsee juuri nyt?

Vaikeita tilanteita on toisinaan helpompaa kannatella yhdessä. Kun kärsimys on koettu yhdessä, sen alta nousee kaksi resilientimpää yksilöä – yhdessä.